

# SWIM Programme Launching Workshop 7-8<sup>th</sup> December 2011

7 December: Centre Albert Brochette, Rue Froissart 36, Brussels, Room AB-1.D and 8 December: Charlemagne Building, Rue de la Loi 170, Brussels, Room SICCO MANSHOLT

## AGENDA

## Purpose of the Workshop:

- 1. Present SWIM-SM's objectives, inception findings and the main lines of activities
- 2. First presentation of the SWIM demo projects
- 3. Synergies with relevant on-going projects and initiatives;
- 4. Facilitate outreach and dissemination of information.

The Workshop will be chaired by the European Commission

### WEDNESDAY, 7 DECEMBER 2011

### 08:30 Registration

09:00-09:30 Session I: Opening Session Chair: Ms. Raffaella Iodice, Acting Head of Unit, Regional Programmes – Neighbourhood South, DG Development and Cooperation, European Commission

> - Opening Remarks (15 min) Mr. Marcus Cornaro, Director, Neighbouhood, DG Development and Cooperation, European Commission

- Purpose and structure of the Launching Workshop (10 min) Mr. Stavros Damianidis, Project Director, SWIM-SM

#### 09:30-10:30 Session II: An Introduction to the SWIM Programme

- 09:30 The SWIM-SM Project (30 min) Presentation: Dr. Sherif Arif, Team Leader, SWIM-SM
- 10:00 Question and Answers (30 min)
- 10:30-11:00 Coffee Break



11:00-13:00	Session III: The SWIM-SM Thematic Pillars: (a) Non-Conventional Water Resources Management and (b) Economic Valuation of Water Pollution
11:00	<ul> <li>Non Conventional Water Resources Management:</li> <li>SWIM-SM suggested priorities and key activities (20 min)</li> <li>Presentation: Dr. Hosny Khordagui, Environmental Expert, SWIM-SM</li> </ul>
11:20	Facilitated Discussion (40 min)
12:00	- Economic Valuation of Water Resources SWIM-SM suggested priorities and key activities (20 min) Presentation: Dr. Sherif Arif, Team Leader, SWIM-SM
12:20	Facilitated Discussion (40 min)
13:00-14:30	Lunch Break
14:30-16:30	Session IV: The SWIM-SM Thematic Pillars: (c) No-Regret Actions for Climate Change Adaptation and (d) Local Water Governance
14:30	<ul> <li>No Regret Actions for Climate Change Adaptation:</li> <li>SWIM-SM suggested priorities and key activities (20 min)</li> <li>Presentation: Dr. Hosny Khordagui, Environmental Expert, SWIM-SM</li> </ul>
14:50	Facilitated Discussion (40 min)
15:30	<ul> <li>Local Water Governance:</li> <li>SWIM-SM suggested priorities and key activities (20 min)</li> <li>Presentation: Ms. Suzan Taha, Water Expert, SWIM-SM</li> </ul>
15:50	Facilitated Discussion (40 min)
16:30-17:00	Coffee Break
17:00-18.00	Session V: SWIM-SM Communications and Awareness Raising Activities
17:00	- Communications and Awareness Raising: SWIM-SM suggested priorities and key activities (20 min) Presentation: Ms. Barbara Tomassini, Communications Expert, SWIM-SM
17:20	Facilitated Discussion (40 min).
	<b>Brief Reflections of Day 1:</b> European, Commission and the SWIM- SM team
18:00-20:00	Cocktail

End of Day 1\_\_\_\_\_



#### THURSDAY, 8 DECEMBER 2011

- 09:00-11:15 Session VI: The SWIM Demonstration Projects
- 09:00Presentation of the demo projects (5 projects x 15min)10:15Question and Answers (1 hour)
- 11:15-11:30 Coffee Break
- 11:30-12:45 Session VI: EU-supported activities on water and environment in the Mediterranean
  - The Horizon 2020 Initiative (30 min)
  - \* The Capacity Building Component, Prof. Michael Scoullos, Team Leader
  - \* The Mediterranean Hot Spots Investment Programme Project Preparation and Implementation Facility, Dr. Tim Young, Team Leader

\* The Shared Environment Information System, Presenter to be decided, European Environment Agency

-The Mediterranean Component of the EUWI (MED EUWI) (15 min)

Key focus of the presentations: What are the main synergies with SWIM-SM?

Feedback from the regional organizations

- **12.45-13.00** Closing Remarks European, Commission and the SWIM- SM team
- 13.00 14.30 Lunch